w HR EN

Zajedno

Na naše programe društveno odgovornog poslovanja gledamo kao sastavni dio naših poslovnih ciljeva gdje je društvena komponenta jednako važna kao i ekonomska.

Kroz naše programe pokušavamo vratiti zajednici čiji smo dio i unaprijediti društvo u kojem djelujemo kroz društvene, ekonomske i ekološke projekte:


ENERGETSKA UČINKOVITOST

ARENA CENTAR je ZelEn – PRIJATELJ PRIRODE

Osigurali smo da sva električna energija potrošena u Arena Centru dolazi iz obnovljivih izvora energije. Arena Centar je tako ponosni nositelj certifikata „ZelEn – prijatelj prirode“.

ARENA CENTAR JE VLASNIK BREEAM CERTIFIKATA

Breeam je vodeća svjetska metoda procjene održivosti objekata. Dodjeluje certifikate za za procjenu učinka ekološke, društvene i ekonomske održivosti imovine koristeći najviše standrde. To znači da su objekti s ocjenom BREEAM održiviji, poboljšavaju okoliš i dobrobit ljudi koji žive i rade u njima te pomažu u zaštiti prirodnih resursa.

LED RASVJETA

Nismo stali samo na korištenju električne energije iz obnovljivih izvora, već i dalje aktivno tražimo načine kako smanjiti potrošnju energije te je unutar centra kompletno osvjetljenje zamijenjeno LED rasvjetom.

BUNAR

Zanimljiva je činjenica da tehnološku vodu crpimo iz vlastitog bunara, a ujedno ju koristimo i za zalijevanje zelenih površina!

DRVORED

Konstanto radimo na održavanju zelenila, pa smo sa stražnje strane centra zasadili drvored što su naši susjedi odlično prihvatili.

BIORAZGRADIVA POKLON KARTICA

S ciljem smanjenja korištenja plastike, umjesto naših klasičnih PVC kartica izradili smo kartice koje su potpuno izrađene od biorazgradivog materijala!

PAMETNE KLUPE

Ispred Arena Centra postavljene su čak 3 pametne klupe koje nude:

  • WiFi hotspot
  • mogućnost brzog punjenja mobitela (žičano i bežično)
  • mogućnost punjenja električnih romobila i bicikala (ima jedna pametna klupa)
  • servisni set koji se sastoji od alata za popravak, kompresora, nosača za bicikle (ima jedna pametna klupa)

Više o klupama u videu.


ODVAJANJE OTPADA

Arena Centar ima odličan program recikliranja kroz koji smo u 2021. godini reciklirali 60% otpada koji je prikupljen u centru, a u našem Food Courtu su postavljene stanice za recikliranje na kojoj možete odložiti papir, stalko, plastiku, metal i miješani otpad nakon obroka.

Sve kreće od nas samih te da svojim postupcima i odlukama možemo pomoći u očuvanju okoliša. U Arena Centru su postavljene kante za odvajanje otpada te se otpad pažljivo zbrinjava. Pravilno odlaganje otpada i recikliranje ovih je dana važnije nego ikad, zato pridružite nam se i koračajmo prema održivom razvoju zajedno!

RAZVRSTAVANJE OTPADA U ARENA CENTRU

Lijepo vas molimo da osobni otpad razvrstavate u za to predviđene kante. Unutar centra postavljene su kante za recikliranje, a u Food Courtu se nalaze 3 stanice za odvajanje otpada nakon obroka.

U plave spremnike odlažite papir no pazite da na njemu nema plastike, stiropora, prljavštine, masti i slično jer se u tom slučaju ne može reciklirati. Papir zamašćen od hrane se također ne smije odlagati u spremnike za papir. Smeđe spremnike namijenili smo za miješani otpad, dok su zeleni spremnici za staklenu ambalažu. Žuti su spremnici namijenjeni za plastiku te konzerve i limenke. Plastika i limenke s ostacima hrane i pića se ne smiju odlagati u spremnike za plastiku i limenke.

FOOD COURT

Zanima vas više? Donosimo nekoliko korisnih članaka vezanih za održivo poslovanje i svakodnevni život: 

Znate li da vaše shopping navike mogu štetiti okolišu? Evo kako ih učiniti zelenijima

Znate li što možete reciklirati, a što ne? Razbijamo mitove o odvajanju otpada

Nikada nije bilo lakše nositi održivo!


SURADNJE

Društveno odgovorni projekti Arena Centra, kao i kompletne NEPI Rockastle grupacije čiji je Arena Centar dio, komunicirani su pod sloganom #ResponsiblyTogether.
„Odgovorni, zajedno“ predstavlja našu opredijeljenost za potporu razvoju zajednice i okuplja inicijative posvećene trima važnim stupovima održivosti – obrazovanju, zajednici i zaštiti okoliša.

ZAŠTITA OKOLIŠA

OBRAZOVANJE

ZAJEDNICA


NAŠI ZAKUPCI

Arena Centar broji preko 200 trgovina i usluga, a donosimo samo neke od projekata društveno odgovornog poslovanja naših zakupaca!

ODVAJANJE TEKSTILA

Odjeću možete odnijeti u Zaru koja joj udahnjuje novi život i donira humanitarnim organizacijama ili u H&M koji je reciklira i pretvara u nove kolekcije, a vama će daruje karticu s 10% popusta pri svakoj reciklaži.

ODVAJANJE PLASTIKE

Pojedini brendovi sudjeluju u reciklaži plastike i metala pa tako primjerice u The Body Shop u Arena Centru možete odnijeti prazne ambalaže njihovih proizvoda koje će oni reciklirati. Za svakih pet donesenih praznih ambalaža dobit ćete na poklon gel za tuširanje od 60 ml po vašoj želji. Super program ima i Nespresso u čiju trgovinu možete donijeti svoje potrošene aluminijske kapsule iz aparata za kavu, a oni će ih reciklirati. Također, Lush za dio asortimana uopće nema ambalažu.

PROIZVODI

Kvaliteta reciklirane odjeće danas je zaista velika pa tako na odjeći od reciklirane vune, pamuka ili drugih materijala zaista i ne možete primijetiti da su reciklirani. Pojedini brendovi među kojima su Timberland, adidas, Nike, Yamamay, Napapijri, Calzedonia, Aldo, The North Face i drugi imaju odlične komade od recikliranih materijala koji su vrlo kvalitetni i, najbitnije, mogu se ponovno reciklirati.


DONACIJE

Uz veliku ekološku orijentiranost u poslovanju i održivom razvoju, ne izostavljamo i one ranjive, potrebite, skupine društva te nastojimo im u što većoj mjeri biti potpora i pomoć.

Nastojimo biti odgovoran dio zajednice, što su prepoznali i naši posjetitelji. Sretni smo i ponosni što smo imali priliku vratiti zajednici ljubav i povjerenje koje nam poklanja. Njihova nam je podrška i omogućila da tijekom svih ovih godina podržimo rad različitih udruga, zdravstvenih i humanitarnih organizacija, škola i vrtića. Arena Centar je do sada donirao različite organizacije, udruge te edukativne ustanove – UNICEF, Polikliniku Suvag, Caritas zagrebačke nadbiskupije,  Osnovnu školu Savski Gaj, Osnovnu školu Milan Lang, Osnovnu školu Rudeš, Dječji vrtić Bukovac, Dječji kreativni centar DOKKICA. Uvijek nastojimo brinuti za one kojima je to najpotrebnije, pa je tako Arena Centar donirao mobilnu kućicu obitelji iz Petrinje čiji je dom uništen.


DOBRI SUSJEDI

Uvijek nastojimo slušati lokalnu zajednicu, doprinijeti okolini u što većoj mjeri i biti aktivni član zajednice. Tako je Arena Centar na inicijativu prvih susjeda zasadio drvored uz ulicu Jaruščica, sa stražnje strane Arena Centra!
Za najmlađe posjetitelje i susjede ispred Arena Centra nalazi se dječji parkić koji je prilagođen djeci s posebnim potrebama, dok za one koji vole biciklirati na ulazima u centar je 5 stanica za bicikle, te i stanica za sustav javnih bicikala.


MEDIJI O NAŠIM PROGRAMIMA

Ekološko i društveno odgovorno djelovanje prepoznato je od strane medija:

Kako Arena Centar čuva okoliš!

Arena Centar – predvodnik u odgovornosti prema zajednici

Podijeli


Želite li pronaći svoju omiljenu trgovinu u Arena Centru?

Pregled mape Arena Centra