Zajedno

Na naše programe društveno odgovornog poslovanja gledamo kao sastavni dio naših poslovnih ciljeva gdje je društvena komponenta jednako važna kao i ekonomska.

Kroz naše programe pokušavamo vratiti zajednici čiji smo dio i unaprijediti društvo u kojem djelujemo kroz društvene, ekonomske i ekološke projekte:


ENERGETSKA UČINKOVITOST

ARENA CENTAR je ZelEn – PRIJATELJ PRIRODE

Osigurali smo da sva električna energija potrošena u Arena Centru dolazi iz obnovljivih izvora energije. Arena Centar je tako ponosni nositelj certifikata „ZelEn – prijatelj prirode“.

ARENA CENTAR JE VLASNIK BREEAM CERTIFIKATA

Breeam je vodeća svjetska metoda procjene održivosti objekata. Dodjeluje certifikate za za procjenu učinka ekološke, društvene i ekonomske održivosti imovine koristeći najviše standrde. To znači da su objekti s ocjenom BREEAM održiviji, poboljšavaju okoliš i dobrobit ljudi koji žive i rade u njima te pomažu u zaštiti prirodnih resursa.

LED RASVJETA

Nismo stali samo na korištenju električne energije iz obnovljivih izvora, već i dalje aktivno tražimo načine kako smanjiti potrošnju energije te je unutar centra kompletno osvjetljenje zamijenjeno LED rasvjetom.

BUNAR

Zanimljiva je činjenica da tehnološku vodu crpimo iz vlastitog bunara, a ujedno ju koristimo i za zalijevanje zelenih površina!

DRVORED

Konstanto radimo na održavanju zelenila, pa smo prošle godine sa stražnje strane centra zasadili drvored što je odlično prihvaćeno od strane naših dragih susjeda.

BIORAZGRADIVA POKLON KARTICA

U svim aspektima poslovanja Arena Centar nastoji ekološki djelovati! S ciljem smanjenja korištenja plastike, umjesto naših klasičnih PVC kartica izradili smo kartice koje su potpuno izrađene od biorazgradivog materijala!

PAMETNE KLUPE

Ispred Arena Centra postavljene su čak 3 pametne klupe koje nude:

  • WiFi hotspot
  • mogućnost brzog punjenja mobitela (žičano i bežično)
  • mogućnost punjenja električnih romobila i bicikala (ima jedna pametna klupa)
  • servisni set koji se sastoji od alata za popravak, kompresora, nosača za bicikle (ima jedna pametna klupa)

Više o klupama u videu.


ODVAJANJE OTPADA

Arena Centar ima odličan program recikliranja kroz koji smo prošle godine reciklirali 60 posto otpada koji je prikupljen u centru, u našem Food Courtu postavljena je i stanica za recikliranje na kojoj možete odložiti papir, stalko, plastiku, metal i miješani otpad nakon obroka u food courtu.

Jeste li znali da se Hrvatska prema posljednjim podatcima nalazi tek na 27. mjestu u Europi po uspješnosti u reciklaži? 2017. godine reciklirali smo samo 24 posto odnosno manje od četvrtine komunalnog otpada koji stvaramo, što je zaista poražavajuća brojka. Neke manje sredine još nemaju razvijen program reciklaže uopće, no činjenica je da sve kreće od nas te da svojim postupcima i odlukama možemo pomoći u očuvanju okoliša.
U Arena Centru spoznali smo važnost recikliranja, tako su u centru postavljene kante za odvajanje otpada te se otpad pažljivo zbrinjava. Pravilno odlaganje otpada i recikliranje je ovih dana važnije nego ikad, zato pridružite nam se i koračajmo prema održivom razvoju zajedno!

RAZVRSTAVANJE OTPADA U ARENA CENTRU

Razvrstavanje otpada u Arena Centru je vrlo jednostavno! Lijepo vas molimo da osobni otpad razvrstavate u za to predviđene kante. Unutar centra postavljene su kante za recikliranje, a u Food Courtu nalaze se čak 3 stanice za odvajanje otpada nakon obroka.

Tako imajte na umu da u plave spremnike odlažemo papir no pazite da na njemu nema, plastike i stiropora, prljavštine, masti i slično jer se u tom slučaju ne može reciklirati. U slučaju da je papir zamašćen od hrane također se ne smije odlagati u spremnike za papir.
Smeđe spremnike namijenili smo za miješani otpad, dok su zeleni spremnici za staklenu ambalažu.
Žuti su spremnici namijenjeni za plastiku te konzerve i limenke, no u njih se ne odlaže plastika i limenke s ostacima hrane i pića.

FOOD COURT

Zanima vas više? Donosimo nekoliko korisnih članaka vezanih za održivo poslovanje i svakodnevni život: 

Znate li da vaše shopping navike mogu štetiti okolišu? Evo kako ih učiniti zelenijima

Znate li što možete reciklirati, a što ne? Razbijamo mitove o odvajanju otpada

Nikada nije bilo lakše nositi održivo!


SURADNJE

Društveno odgovorni projekti Arena Centra, kao i kompletne NEPI Rockastle grupacije čiji je Arena Centar dio, komunicirani su pod sloganom #ResponsiblyTogether.
„Odgovorni, zajedno“ predstavlja našu opredijeljenost za potporu razvoju zajednice i okuplja inicijative posvećene trima važnim stupovima održivosti – obrazovanju, zajednici i zaštiti okoliša.

ZAŠTITA OKOLIŠA

OBRAZOVANJE

ZAJEDNICA


NAŠI ZAKUPCI

Arena Centar broji preko 200 trgovina i usluga, a donosimo samo neke od projekata društveno odgovornog poslovanja naših zakupaca!

ODVAJANJE TEKSTILA

Odjeću možete odnijeti u Zaru koja joj udahnjuje novi život i donira humanitarnim organizacijama ili u H&M koji je samo u 2019. prikupio gotovo 30 tona odjeće koju su reciklirali i pretvorili u nove kolekcije, a vama će dati karticu s 10 posto popusta za doneseni tekstil.

ODVAJANJE PLASTIKE

Pojedini brendovi sudjeluju u reciklaži plastike i metala pa tako primjerice u The Body Shop možete odnijeti prazne ambalaže njihovih proizvoda koje će oni reciklirati. Nalaze se u Arena Centru u Zagrebu, a za svakih pet donesenih praznih ambalaža dobit ćete na poklon gel za tuširanje od 60 ml po vašoj želji. Super program ima i Nespresso u čiju trgovinu možete donijeti svoje potrošene aluminijske kapsule iz aparata za kavu, a oni će ih reciklirati. S druge strane, Lush za dio asortimana uopće nema ambalažu tako da bez grižnje savjesti možete koristiti proizvode.

PROIZVODI

Kvaliteta reciklirane odjeće danas je zaista velika kao što je odjeća od reciklirane vune, pamuka ili drugih materijala na kojima zaista ne možete primijetiti da nisu novi te se mogu reciklirati više od jednom. Pojedini brendovi među kojima su Timberland, adidas, Nike, Yamamay, Napapijri, Calzedonia, Aldo, The North Face i drugi imaju odlične komade od recikliranih materijala koji su vrlo kvalitetni i mogu se ponovno reciklirati.


DONACIJE

Uz veliku ekološku orijentiranost u poslovanju i održivom razvoju, ne izostavljamo i one ranjive, potrebite, skupine društva te nastojimo im u što većoj mjeri biti potpora i pomoć.

Nastojimo biti odgovoran dio zajednice, što su prepoznali i naši posjetitelji. Sretni smo i ponosni što smo imali priliku vratiti zajednici ljubav i povjerenje koje nam poklanja već preko 10 godina. Njihova nam je podrška i omogućila da tijekom svih ovih godina podržimo rad različitih udruga, zdravstvenih i humanitarnih organizacija, škola i vrtića. Arena Centar je u 2020.godini donirao osam organizacija s preko 3.000.000kn – UNICEF, Poliklinika Suvag, Caritas zagrebačke nadbiskupije,  Osnovna škola Savski Gaj, Osnovna škola Milana Langa, Osnovna škola Rudeš, Dječji vrtić Bukovac, Dječji kreativni centar DOKKICA. Uvijek nastojimo brinuti za one kojima je to najpotrebnije, tako je Arena Centar donirao mobilnu kućicu obitelji iz Petrinje čiji je dom uništen.

Više o donacijama u 2019 i 2020 možete pogledati u videima na linku:
2019 donacije 
2020 donacije 


DOBRI SUSJEDI

Uvijek nastojimo slušati lokalnu zajednicu, doprinijeti okolini u što većoj mjeri i biti aktivni član zajednice. Tako je Arena Centar na inicijativu prvih susjeda zasadio drvored uz ulicu Jaruščica, sa stražnje strane Arena Centra!
Ujedno su naši najmlađi susjedi izradili uskršnja jaja za veliki lov u Arena Centru, u kojem su mnogi sudjelovali! Uskršnja jaja su bila izrađena od eko materijala, a mališani su ih šareno uredili i još se k tome odlično zabavili.
Za najmlađe posjetitelje i susjede ispred Arena Centra nalazi se dječji parkić koji je prilagođen djeci s posebnim potrebama, dok za one koji vole biciklirati na ulazima u centar je 5 stanica za bicikle, te i stanica za sustav javnih bicikala.

    Uskršnja jaja od eko materijala

Dječji parkić


MEDIJI O NAŠIM PROGRAMIMA

Ekološko i društveno odgovorno djelovanje prepoznato je od strane medija:

Kako Arena Centar čuva okoliš!

Arena Centar – predvodnik u odgovornosti prema zajednici

Podijeli


Želite li pronaći svoju omiljenu trgovinu u Arena Centru?

Pregled mape Arena Centra

Prvi saznajte za odlične akcije i najbolje ponude Arena Centra

*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo emailove. Ako želite prekinuti vašu pretplatu molimo kliknite ovdje.

Pogledajte više o pravilima privatnosti i pravne napomene.